Lukier plastyczny ma wiele zastosowań – można nim pokryć cały tort, ale także wykonać przy jego pomocy drobne elementy ozdobne oraz kwiaty. Składa się z cukru pudru, glukozy spożywczej, żelatyny, wody, a także opcjonalnie aromatu waniliowego czy migdałowego.
Jak samodzielnie wykonać lukier plastyczny?
Należy zagotować wodę i odczekać kilka minut. Następnie dodać do niej żelatynę i długo mieszać, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Później dopiero dodaje się glukozę i tak samo, jak w przypadku żelatyny, trzeba mieszać aż zupełnie się rozpuści. Później czekamy, aż płyn nieco ostygnie i dodajemy do niego cukru pudru, ciągle zagniatając powstała masę. Nie wolno dodać od razu całości cukru pudru, trzeba dzielić go na partie. Jeżeli przesadzimy z ilością, masa może stać się zbyt sucha i przy jej pomocy nie będzie można uformować żadnej ozdoby. Powstałą masę należy wyrabiać tak długo, aż będzie ona miała znajomą konsystencję plasteliny. Dopiero pod koniec (opcjonalnie!) można dorzucić odrobinę aromatu czy też barwniki.